• 10aug
  Door in categorie: Reisverslagen Reacties uitgeschakeld voor Reisverslag

  Bij deze nog een verslagje van de ruime week die we in Babadag verbleven. Dit kwam tijdens de reis zelf vaak helaas niet echt goed uit omdat elke dag goed volgepland was.

  Dinsdag
  Op dinsdag zijn Eline, Mihaela en Luci met de zoon van de buurman en zijn auto vroeg vertrokken en naar Boekarest gereden om inkopen bij de Ikea te doen voor de Kidsclub. Er zijn onder andere opbergmeubels/-kasten en stevige krukjes gehaald. Op deze krukjes kunnen de kinderen staan als ze ’s morgens hun handen moeten wassen als ze bij de Kidsclub aankomen. Op de terugweg zijn ze langs het vliegveld gereden om Matthias, Evelien en Robert daar op te halen.

  Woensdag
  Woensdag zijn alle kapstokken van de muren afgeschroefd en zijn Evelien en Eline begonnen met het schuren en afschroeven van de jashaakjes van deze kapstokken. Mihaela en Luci zijn begonnen om het eerste klaslokaaltje te verven. Misa en Bubula hadden in de week ervoor al het nodige werk (schuren, opnieuw gips aanbrengen, …) al gedaan. Terwijl zij verf en dergelijke gingen halen, hebben Matthias en Robert de spullen uit klaslokaal twee verplaatst naar een andere plek.

  ’s Avonds was er een samenkomst van de kerk bij Gizbana. Hier werd gepraat, gezongen en gebeden. Op een gegeven moment zei Gizbana iets en schoot iedereen in de lach. Toen ze bijgekomen waren, vertelde Tamara ons dat Gizbana dacht dat Matthias, die door de Roemenen soms voor de grap ‘Matei’ (Roemeens voor Mattheus) werd genoemd d? Mattheus uit de bijbel was en Robert zou dan Johannes (‘Ioan’) zijn 🙂

  Donderdag
  Op donderdag zijn Evelien en Eline begonnen het het opnieuw verven van de kapstokken. Ze hoefden niet eens pastel-kleuren, waar ze in Roemeni? erg veel van houden, te gebruiken! Robert en Matthias hebben samen met Misa en Bubula het tweede klaslokaal voorbereid om te verven. Gescheurd gips moest weggehakt, geschuurd en opnieuw aangebracht worden met een soort gaas en gips. Toen dit droog was moest het geschuurd worden en het hele lokaal ingesmeerd worden met een hechtmiddel voor de verf. ’s Avonds zijn we op visite geweest bij gezinnen met jonge kinderen en daar kleertjes die we vanuit Nederland hebben meegekregen uitgedeeld. Ze waren hier erg blij mee! Het blijft ons elke keer verbazen hoe de mensen hier in hun huizen leven: het huis is niet groter dan ??n kamer met een groot kleed of iets wat op een bed lijkt, waar ze met z’n allen (vaak meerdere generaties) in leven en slapen.

  Vrijdag
  Ook op vrijdag gingen deze werkzaamheden verder. ’s Avonds was er kerkdienst. Er was avondmaal en Cornel uit Constanta deed de preek. Er werd gelezen over het welbekende avondmaal uit Mattheus 26:17-28 en er werd ingegaan op het verraad van Judas. Hierna kregen wij ook een stukje brood en een slok rode vruchtensap. Het was bijzonder om dit eens mee te maken in Babadag.

  Zaterdag en Zondag
  Omdat er visite uit
  Constanta was blijven slapen bij Misa & Tamara en Mihaela & Luci werd er op zaterdag niet geklust. Misa ging vissen met de visite en wij gingen met z’n vieren ontspannen in een waterpark bij de Zwarte Zee in Constanta, vergelijkbaar met de Duinrel. ’s Morgens was het hier al warmer dan 30 graden. Ook op zondag hebben we ons niet al te druk gemaakt, omdat het ook toen weer erg warm was. ’s Avonds was er weer kerk en werd er gesproken door bekenden van de projectleiders die de kerk kwamen bezoeken.

  Maandag
  Op maandag ging het klussen weer verder. Het was nog steeds niet echt afgekoeld, dus het was weer zweten. Van Mihaela hoorden we dat het die dag 39 graden was geweest en in de zon zelfs 50+. ’s Avonds hebben we de armste gezinnen bezocht en voedselpakketten rondgebracht. Hierin zaten allerlei basisbenodigdheden, zoals bijvoorbeeld rijst, meel, olie, biscuit, snoepjes, zeep en wasmiddel. De gezinnen waren erg dankbaar voor alles wat ze kregen en dat wij bij ze op bezoek kwamen. Z? dankbaar zelfs, dat bij elk huis waar we aankwamen iemand wegrende om ergens met het weinige geld dat ze hebben een fles cola of sinas weg te halen. Gelukkig dat het zo warm was, want die flessen moesten natuurlijk leeg… Het blijft ons telkens verbazen

  Dinsdag en woensdag
  Ook op dinsdag was het weer erg warm. De laatste voorbereidingen voor het verven van het derde klaslokaal werden gedaan, de lokaaltjes die al klaar waren werden weer opnieuw ingedeeld en de kapstokken, verwarming en verlichting werden weer opgehangen. Het resultaat mag er zijn en dit is op de foto’s te zien! Verder zijn we op dinsdagavond uit eten geweest met de projectleiders Mihaela, Luci, Misa, Tamara, hun zoontje Emilian en met Bubula en zijn vrouw Kadina. We zaten goed vol, vooral Misa, die naast zijn eigen bestelde eten ook nog bijna een hele, zeer goed gevulde pizza van de dames weg heeft gewerkt.

  Tot slot
  Wij willen alle sponsors en donateurs hartelijk bedanken. De kleertjes die we vanuit Nederland hebben meegenomen zijn aan enkele gezinnen uitgedeeld en worden in het schooltje gebruikt. Als er namelijk kinderen met vieze of veel te koude kleren bij de Kidsclub komen, dan kleden Mihaela en Luci ze namelijk om met schone kleren. Hun vieze kleren worden gewassen en bewaard voor een volgende keer. Het is fijn dat de kinderen door de Kidsclub zo goed gewassen en verzorgd worden. We hopen dat we op deze manier nog lang door kunnen gaan met dit project!

  [svgallery name=”2010zomer”]

Links

Stichting Livingstone
Website

ANBI logoOnderdeel van:

LST Logo